Vraag en antwoord

Wil je in actie komen voor het Nationaal Ouderenfonds, maar zijn er dingen nog niet duidelijk? Lees dan onze veelgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Stuur deze dan naar: acties@ouderenfonds.nl.

Actie

Hoe start ik een actie?
Wat leuk dat je in actie wil komen voor het Nationaal Ouderenfonds om zo eenzame ouderen te helpen! Een actie starten kan heel gemakkelijk door zelf je eigen actiepagina aan te maken via acties.ouderenfonds.nl. Hier kun je ook een kijkje nemen bij acties die anderen gestart zijn. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een stappenplan voor je dat je helpt bij het opstarten van een actie. Ga in het hoofdmenu naar 'Instructie' en download de “Handleiding: Hoe start ik een actie”. Hierin kun je lezen hoe je stap voor stap je actie voorbereidt, onder de aandacht brengt, uitvoert en afrondt.

Hoe oud moet ik zijn om zelf een actie te organiseren? Is dit leeftijdsgebonden?
Iedereen kan in actie komen voor eenzame ouderen. Zowel kinderen, scholen, bedrijven als (sport)verenigingen kunnen een actie starten. Vind je zelf een actie opzetten toch lastig? Vraag dan hulp aan je familie of vrienden en start samen een actieteam.

Wie is de contactpersoon als ik vragen heb over een actie?
Met vragen over je actie kun je contact opnemen met Ilonka Deijkers van het Ouderenfonds via 088 344 2000. Je kunt ook een e-mail sturen naar: acties@ouderenfonds.nl

Welke acties mag ik organiseren? Zijn er voorbeelden?
In principe mag je zelf beslissen welke actie je gaat organiseren om geld op te halen voor het Nationaal Ouderenfonds. Lees voor het starten van jouw actie wel eerst de actievoorwaarden goed door. Deze kun je vinden op acties.ouderenfonds.nl.

Tot wanneer kan ik een actie organiseren?
Hoe eerder hoe beter, maar in principe kan het altijd! Er zit geen termijn aan vast.

Waar kan ik mijn actie aanmelden?
Graag aanmelden via het actieplatform acties.ouderenfonds.nl. Klik op ‘Kom in actie’ en vul jouw eigen actiepagina in.

Ik ben enthousiast over deze campagne, hoe kan ik mijn omgeving hierop attenderen?
Wat fijn dat je zo enthousiast bent! Je kunt het actieplatform delen via social media en e-mail. Of vertel je omgeving gewoon over jouw actie, bijvoorbeeld onder het genot van een lekker kopje thee.

Informatiepakket

Is er promotiemateriaal beschikbaar om de actie onder de aandacht te brengen?
Op het actieplatform kun je verschillende downloads vinden die je kunt gebruiken om je actie te ondersteunen. Bijvoorbeeld het actielogo of posters. Daarnaast kan het Nationaal Ouderenfonds jouw actie ondersteunen met promotiemateriaal. Voorbeelden hiervan zijn ballonnen, posters en pennen. Ook kunnen we eventueel spandoeken in bruikleen beschikbaar stellen. Het Ouderenfonds maakt kosten voor de artikelen die wij je toezenden. Hierdoor kunnen we niet ongelimiteerd promotiemateriaal versturen, afhankelijk van de grote van je actie maken wij daarin een keuze. Benieuwd of je voor jouw actie promotiemateriaal kunt aanvragen? Stuur dan een e-mail naar acties@ouderenfonds.nl. Beschrijf in deze e-mail zo duidelijk mogelijk je actie en je einddoel.

Opbrengst

Op welke manier kan ik geld inzamelen?
De meest gemakkelijke manier is om je te laten sponsoren via het platform. Hierdoor komen de donaties van de mensen die jouw actie steunen direct terecht bij het Nationaal Ouderenfonds. Heb je contant geld opgehaald? Dan kun je je donatie doen op ons bankrekeningnummer: NL36 INGB 0000 2505 05. De donatie kan worden gedaan onder vermelding van “Donatie + naam actie”. Zodra de donatie is bijgeschreven ontvang je zo snel mogelijk een bevestiging in de vorm van een bedankmail.

Wat doe ik met het cash geld dat ik heb opgehaald?
Heb je contant geld opgehaald? Dan kun je je donatie doen op ons bankrekeningnummer: NL36 INGB 0000 2505 05. De donatie kan worden gedaan onder vermelding van “Donatie +naam actie”. Zodra de donatie is bijgeschreven ontvang je zo snel mogelijk een bevestiging in de vorm van een bedankmail.

Kan ik het Ouderenfonds een cheque komen overhandigen?
Wij vinden het heel gezellig als jullie langskomen op kantoor om een cheque te overhandigen. Laat dit wel even van tevoren weten aan het actieteam door ze bijvoorbeeld te mailen via acties@ouderenfonds.nl of bel naar 088 344 2000. Dan kunnen wij alvast een kopje thee of koffie klaarzetten!

Hoeveel geld moet ik ophalen , wil ik echt van betekenis zijn?
Wij zijn ontzettend blij met iedere gift die wij ontvangen. En elk bedrag draagt bij aan onze doelstelling ‘minder eenzaamheid onder ouderen’. Zo kunnen we bijvoorbeeld voor €40,- een oudere een compleet verzorgde stranddag bezorgen. Ook organiseren we jaarlijks voor een vast bedrag kerstdiners voor ouderen, zodat zoveel mogelijk ouderen de kerst niet alleen hoeven door te brengen.

Wat doet het Nationaal Ouderenfonds met mijn opbrengst?
Het Nationaal Ouderenfonds biedt verschillende diensten en activiteiten aan om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. De opbrengst investeren we in deze diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus die ouderen helpt om er op uit te kunnen, uitjes om sociale contacten te stimuleren en verschillende projecten gericht op het verbeteren van nijpende ouderenkwesties zoals gedwongen verhuizen uit een zorginstelling.

Hoe weet ik of mijn geld daadwerkelijk aan de doelstelling wordt besteed?
Het Nationaal Ouderenfonds is in bezit van het CBF-keurmerk. Dit betekent dat je als gever erop kunt vertrouwen dat wij verantwoord met je gift omgaan. Minimaal 75% van de inkomsten wordt direct aan het doel besteed. Voor meer informatie hierover kun je het jaarverslag lezen.

Moet ik de opbrengst opgeven aan de belasting? 
Wanneer je in actie komt voor het Nationaal Ouderenfonds, en zo een gift doet aan het goede doel, gaat deze gift niet over je persoonlijke belastingsituatie. Je hoeft deze opbrengst dus niet op te geven aan de belasting.

PR- aandacht

Komt het Ouderenfonds langs om onze actie te fotograferen?
Wij kunnen helaas niet langskomen om foto’s te maken van je actie. Er worden op diverse plaatsen in Nederland acties gestart, waardoor het onmogelijk is om overal aanwezig te zijn. Wij hopen dat je hier begrip voor hebt en zelf foto’s kunt maken met bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Deze foto’s kun je uploaden op je actiepagina.

Kan het Ouderenfonds aandacht geven aan mijn actie op social media of de website?
Op het actieplatform worden nieuwe en ludieke acties uitgelicht. Het kan voorkomen dat we aandacht geven aan jouw actie op de website en sociale media. In dit geval nemen wij vooraf contact op met jou. 

Kan het Ouderenfonds de pers attenderen op mijn actie?
Actiestarters kunnen zelf naar lokale en regionale pers persberichten sturen. Voor tips hierover kun je de “Handleiding: Hoe start ik een actie?” doorlezen. Het Nationaal Ouderenfonds stuurt alleen algemene persberichten uit. Bijvoorbeeld over het aantal acties.